Група студената Пољопривредног факултета кренула је на мобу на Хиландар, на бербу грожђа у виноградима српског манастира на Светој гори, која ће трајати 10 дана. Један од 14 студената који су испред седишта Фондације Задужбине манастира Хиландара кренули на Свету гору је и Александар Виторовић који је пре поласка рекао да студенти том акцијом желе да наставе хумано дело свог професора Небојше Марковића који, каже, годинама помаже у подизању и одржавању винограда у Хиландару.

Студенти Пољопривреног факултета у Земуну испред Задужбине Хиландара

– Идеја о моби јавила се прошле године у ово време када је један колега боравио у Хиландару и по повратку испричао да је учествовао у берби грожђа. Углавном су се пријавили студенти треће и четврте године са смера биљна производња – рекао је Виторовић, преноси Танјуг.

Секретар Удружења акцијаша и волонтера Ваљево Божа Вићентијевић назвао је мобе претечом омладинских радних акција и српским начином организовања да би се обавили разни послови на пољима или у домаћинствима.

– Данас се поново враћамо омладинским радним акцијама кроз мобе. Овог пута студенти иду на Хиландар да помогну и ураде једно добро дело – рекао је Вићентијевић.

Студентима је у припреми мобе помогло руководство Савеза удружења омладинских радних акција Србије (СОРАС), а учеснике бербе грожђа у Хиландару испратили су почасни председник овог савеза Слободан Ристановић, председница Управног одбора Драгана Андрић, секретар Владимир Галић, као и директор Задужбине манастира Хиландар Миливоје Ранђић.